Stor dag i Auce i Latvia

Tjue klubbmedlemmer besøkte Auce kommune i Latvia 20. september. Med på besøket var også Norges ambassadør til Latvia, Kristian Ødegaard, som også er medlem av Lilleaker Lions. Klubben har støttet Namins krisesenter for barn i Auce siden 2006 etter initiativ fra klubbmedlem Harald Nesset. Harald startet med veldedig arbeid i Bene i Auce kommune i 1992.

Dagen ble rundet av med en høytidelighet i Vecauses slott i Auce med borgermesteren som vertinne. Bildet viser overrekkelse av gave fra borgermesteren til Kristian.

Første stopp på reisen var Bene ungdomsskole. Her ble vi tatt imot av rektor og lærerstaben. Vi fikk bl. a. se bilder fra SAS-juleflyet som brakte forsyninger til Bene tidlig på 1990-tallet. Harald var en av initiativtagerne den gangen. Besøket ble avsluttet med underholdning av elever.

Neste stopp var Namins krisesenter for barn i Auce by hvor vi ble tatt imot av ildsjelen Ligija Bluka og hennes stab. Ligija har drevet Namins på frivillig basis i tjue år. De er helt avhengig av frivillighet.

Hos Namins fikk vi lunsj og underholdning av barna. Dans og sang er en viktig del av latvisk kultur. Vi har fått et nært forhold til Ligija og Namins, og de er avhengig av finansiell støtte fra oss og andre givere.
Deretter bar det videre til Vecauses slott og tredje omgang med kaker og kaffe etterfulgt av underholdning ved Auce brass band.

Ettermiddagens høydepunkt var da Hararld mottok den latviske stats «Certificate of gratitude» på vegne av hans kone Torunn og seg selv for veldedig arbeid i Auce kommune. På bildet får Harald utmerkelsen fra representant for regjeringen.

Etter det hadde Harald på vegne av klubben gleden av å overrekke Lions høyeste utmerkelse for humanitært arbeid, «Melvin Jones Fellowship Award» til Ligija. Bildet viser Ligija og mannen Felix.

Seremonien ble avsluttet med at ansvarlig for klubbens Auce-komite, Einar Eriksen, overrakte stipend til to jenter fra Auce. Se bilde nedenfor. Stipendiet skal dekke livsopphold under fire års studier i Riga. Til venstre på bildet er Inga Egalite som fungerer som tolk. Hun er lærer og vår kontakt inn mot det lokale skoleverket.

Om kvelden var vi gjester i ambassaden sammen med koret Viseversa fra Røa. Resten av helgen ble brukt til hygge oss i Riga.

Einar Eriksen 25.09.2019